mandag 23. september 2013

Hardingfele- og fiolinmakere i Hardanger


Hardingfele fra ca.1750 laget av Isak Nilssen Botnen. Foto: Wikipedia.

For ett par år siden fikk jeg en hyggelig e-post som gjorde at jeg kom videre bakover i slektstreet mitt på en gren som jeg ikke hadde jobbet med på lenge. Her fikk jeg flere artige overraskelser, men det som jeg finner artigst nå, tenkte jeg ikke videre over den gangen. Men nå i ettertid finner jeg det mer og mer spennende.

Det viser seg at jeg har en 8 x tippoldefar ved navn Isak Nilssen Botnen/Skår/Skaar (1667-1759). Det sies at han er den første store hardingfelemakaren i landet i "moderne" tid. Isak laget både flatfeler og hardingfeler. I dag finnes det ca 15 hardingfeler etter han og han blir omtalt som “far til Hardangerfela”. Dette syntes jeg var veldig kjekk lesning, men så leste jeg videre at den eldste tidfestede Hardingfelen er laget av en Ola Jonson Jåstad/Jaastad (1621-1694) i 1651, og at denne felen befinner seg på Historisk Museum i Bergen.

Hmmm, tenkte jeg - jeg har da virkelig noen fra Jåstad i slektstreet mitt. Jeg gjorde et søk, og opp på listen kom en Ola Jonsen Jåstad f. 1621. Jeg ble litt usikker når jeg leste det jeg hadde om han, det viste seg at jeg har notert at han var lensmann i Ullensvang, men jeg hadde ikke notert meg noe om at han drev å laget feler, og ikke hadde jeg oppført når han døde heller, så var det rett person? Etter et kjapt søk på internett fant jeg denne siden www.folkedans.com, som gav meg svaret på at Ola var lensmann i 1650- årene og 60-årene i tillegg til felemaker. Så da nedstammer jeg fra to felemakere og begge er mine 8 x tippoldeforeldre, Isak gjennom min far, og Ola gjennom min mor - kult eller? - kult for meg i hvertfall :)

Så nå må jeg selvfølgelig en tur på Historisk Museum her i Bergen for å ta et bilde av denne hardingfelen fra 1651. Så et bilde kommer forhåpentligvis her snart.

Vel, jeg kom meg omsider på museumet, men der hang ikke felen. I stedet hang denne lappen der:

Felen til Ole Jonsen Jaastad var utlånt til Hardanger Folkemuseum.


Lenke til slektstreet mitt.

Her er Isak Nilsson Botnen/Skår/Skaar (1667-1759) i slektstreet mitt.

Her er Ola Jonson Jåstad/Jaastad (1621-1694) i slektstreet mitt.


Om hardingfelen på Wikipedia.

Om Jaastadfela på Wikipedia.

Om Isak Nilssen Botnen på Wikipedia.

1 kommentar:

  1. Bonjour,

    Quelle merveille !... Une très jolie publication.
    Gros bisous

    SvarSlett